Special rooms for patients and families at Hayward House

HH family room main pic

A special room where terminally ill patients can spend time with their families has been refurbished thanks to Nottingham Hospitals Charity donations from staff and supporters.

The room at Hayward House palliative care unit, at the City Hospital, was officially opened last week (Thursday 9th December, 2021) after a project to make the space more comfortable, welcoming and homely for patients and their families.

Hayward House family room 1

Staff at the opening of the family room

The family room previously only had seating for three people, making it difficult for larger families to spend time together, so new sofas, chairs and dining areas have been added to the space.

As part of the £8,000 project, new window blinds were also installed in a special relatives’ room, where relatives of terminally ill patients can sleep close by their loved one towards the end of their life.

Money for the project was raised by Hayward House staff, patients and supporters, as part of the unit’s shared governance council.
HH family room pic 2

Kitchen area in the family room

Natalie McDonald, Ward Administrator at Hayward House, who was involved in the project, said: “We’re so pleased to be able to open these refurbished rooms. The changes will make such a meaningful difference to patients and their families during what can be a very challenging time.

“Being able to have family close by makes such a difference to patients at the end of their lives – and for family members to know they are on hand for their loved ones helps them through this difficult time too.

“Thank you to everyone who has donated to Nottingham Hospitals Charity, to allow this refurbishment to go ahead.”

HH shared governance council

The Hayward House shared governance council

Keep up to date

Sign up to our newsletter to keep in the loop about fundraisers, stories, news and more from Nottingham Hospitals Charity.